Bijna tijdens elke audit van een KMO stellen wij het wachtwoordenprobleem vast. Als de medewerkers de logins met wachtwoorden al terugvinden, worden ze bewaard op de gekste plaatsen : een post-it op het scherm (écht waar!) of onder het toetsenbord, een mail ergens tussen de andere mails, een boekje in de schuif, ergens op de desktop, …
Vraag maar eens aan een externe IT’er; zij hebben meestal niet veel tijd nodig om het wachtwoord van een medewerker te raden. Het zijn dus vaak eenvoudige, makkelijk door vreemden te raden, wachtwoorden.
Ideaal voor hackers!
Sterke wachtwoorden bestaan uit hoofdletters, kleine letters, cijfers én speciale tekens; minimum 8 karakters.
Maar hoe verzin je een sterk wachtwoord dat je toch gemakkelijk onthoudt? Probeer een zin te maken uit je dagelijkse leven.
Enkele voorbeelden : Om 18:00 uur eten wij samen aan tafel => O18ews@t of mijn eerste auto was een VW Golf =>M1°aweVWG of de voornaam van mijn moeder is Suzanne! =>dVvmm=S!
Nog enkele tips:
- Gebruik voor elke toepassing een ander wachtwoord.
- Gebruik wachtwoordmanagers als Lastpass of KeePass.
- Wijzig je hoofdwachtwoord 3 à 4 keer per jaar.
- Vermijd tekens als een kleine l (L) of een grote I (i) ; grote O of het cijfer 0.
Het doel van een wachtwoord is immers uw gegevens beschermen.
Bent u ook benieuwd naar de organisatorische pijnpunten van uw KMO? Tijdens een Company Check komt u ze allemaal te weten. Na de audit begeleiden wij u om uw bedrijf klaar te stomen voor de toekomst.
P.S. : Beschrijf uw wachtwoordenbeleid in uw arbeidsreglement of internet policy.
3hardcover